Öppet efter överenskommelse

Med anledning av situationen kring coronaviruset har Riddarhuset ändrat sina öppetförhållanden och håller nu öppet för mindre sällskap efter överenskommelse. Boka tid för ert besök genom att ringa 08-723 39 90 måndag-fredag kl. 09.00-16.30 (lunch 12.30-13-15). Ordinarie entré gäller.

Kultur på riddarhuset.se

I väntan på att kulturprogrammet åter öppnar vill vi tipsa om följande sidor på vår webbplats:

Digital nationaldagskonsert

Lyssna till Stockholms Studentsångares nationaldagskonsert.

Föredrag om Ebba Brahe och Christina Piper

Historikern Svante Norrheims föredrag Kvinnors makt och vanmakt spelades in under Riddarhusets kulturkväll den 18 februari 2020.

Arte et Marte

   

Läs det senaste numret av Arte et Marte och se en exposé över de senaste 115 åren med Riddarhusets medlemstidskrift: Arte et Marte nr 1.2020 (pdf)

Du kan även ta del av tidigare utgåvor av Arte et Marte (länk) och fördjupa dig i tidskriftens artiklar om adelns heraldik (länk)

Riddarhustorget – En digital utställning

När Riddarhuset var färdigbyggt hade ett av landets främsta arkitektoniska verk sett dagens ljus. Framför byggnaden hade Riddarhustorget skapats, ett offentligt rum och mötesplats i staden och landets politiska mittpunkt. Torget skulle komma att bevittna många historiska händelser och förändringar ända fram till vår egen tid.

Botanisera bland Riddarhustorgets byggnader, verksamheter och människoöden. Ta del av nyproducerade filmer, texter, poddar och en kavalkad av bilder: Riddarhustorget – en digital utställning (länk)

Riddarhusets Vapensköldar som kortfilmer

Riddarhusets vapensköldar är uppmålade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Den världsunika samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia.

Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats eller upphöjts till högadel. Krigare, valloner, ämbetsmän och bönder står sida vid sida med konstnärer, vetenskapsmän och upptäcktsresanden.

Ett urval av dessa levnadsöden och vapensköldar presenteras i kortfilmer, som du kan ta del av här: Kortfilmer om Riddarhusets vapensköldar (länk)

Händels Messias – Läs, lyssna och sjung med

Georg Friedrich Händel komponerade oratoriet Messias med föresatsen att det skulle framföras vid påsken. Uruppförandet ägde rum i Dublin den 13 april 1742 och blev en triumf för kompositören. Hans mästerverk framförs numera främst vid juletid, men det är enbart verkets första del som återger Jesus födelse.

De två andra delarna följer Jesus lidande, död och uppståndelse, där den andra delen utmynnar i den mäktiga Halleluja-kören.

Den 12 februari 1786 blev en märkesdag i den svenska musikhistorien då Händels Messias uppfördes för första gången i Sverige. Platsen var Riddarhuset och Riddarhussalen ansågs med sin storlek, skönhet och fantastiska akustik vara landets främsta konsertlokal.

Messias gavs i svensk översättning. Att översätta utländska verk till svenska var populärt vid den här tiden. Det var också en medveten strategi för att höja svenska språkets status.

År 2019, för tredje året i rad, nyuppfördes Messias i Riddarhussalen. Året dessförinnan lät ensemblen och kören, Drottningholms Barockensemble och Hjorthagens Vokalensemble, spela in framförandet som nu är tillgängligt.

Här kan du läsa (länk) musikprofessorn Mattias Lundbergs artikel om uruppförandet, se inspelningen från Riddarhussalen och följa med i den svenska texten.