Riddarhuset är stängt

Med anledning av situationen kring coronaviruset har Riddarhuset stängt. Det innebär bland annat att alla planerade föredragskvällar och konserter är inställda tills vidare.

Kultur på riddarhuset.se

I väntan på att kulturprogrammet åter öppnar vill vi tipsa om följande sidor på vår webbplats:

ARTE ET MARTE

   

Läs det senaste numret av Arte et Marte och se en exposé över de senaste 115 åren med Riddarhusets medlemstidskrift: Arte et Marte nr 1.2020 (pdf)

Du kan även ta del av tidigare utgåvor av Arte et Marte (länk) och fördjupa dig i tidskriftens artiklar om adelns heraldik (länk)

RIDDARHUSTORGET – EN DIGITAL UTSTÄLLNING

När Riddarhuset var färdigbyggt hade ett av landets främsta arkitektoniska verk sett dagens ljus. Framför byggnaden hade Riddarhustorget skapats, ett offentligt rum och mötesplats i staden och landets politiska mittpunkt. Torget skulle komma att bevittna många historiska händelser och förändringar ända fram till vår egen tid.

Botanisera bland Riddarhustorgets byggnader, verksamheter och människoöden. Ta del av nyproducerade filmer, texter, poddar och en kavalkad av bilder: Riddarhustorget – en digital utställning (länk)

RIDDARHUSETS VAPENSKÖLDAR SOM KORTFILMER

Riddarhusets vapensköldar är uppmålade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Den världsunika samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia.

Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats eller upphöjts till högadel. Krigare, valloner, ämbetsmän och bönder står sida vid sida med konstnärer, vetenskapsmän och upptäcktsresanden.

Ett urval av dessa levnadsöden och vapensköldar presenteras i kortfilmer, som du kan ta del av här: Kortfilmer om Riddarhusets vapensköldar (länk)