Veckans vapensköld

Vapenskölden för grevliga ätten Brahe.

Grevliga ätten Brahe nr 1

Äldsta kände stamfader är den södermanländske hövitsmannen Magnus Laurensson (känd från 1441). Hans son förde sitt fädernevapen med två (örn)vingar men tog namnet Brahe från sin mor Johanna Brahes skånsk-halländska mödernesläkt. Per Brahe den äldre, kusin (fasters son) till kung Erik XIV och sedermera riksdrots, mottog som den förste i Sverige grevlig värdighet vid Eriks kröning 1561.

I den nya huvudskölden syns liljor i flertal i ett blått fält kvadrerat med ett rött, liksom i det engelska kungavapnet.  Att liljorna är svävande  i den motsvarande hjälmprydnaden har krävt uppfinningsrikedom när vapnet exempelvis ska framställas i träskulptur utan bakgrundsplatta. Ryttarfiguren bör syfta på grevens krigiska meriter, bland annat hade han i unga år varit överste för krigsfolket mot Nils Dacke.

Sköldhållare är två örnar − ett naturligt val med tanke på stamvapnet. De är tillförda på eget bevåg någon gång mellan Keysers vapenbok (1650) och Cedercronas (1746). Målningen är gjord under 1800-talets andra hälft. Antagligen hängdes den upp i en kasserad äldre målnings ställe.

Källa: Riddarhusets vapensköldar, band I