Välkommen att upptäcka Riddarhuset

Adelns palats i Gamla stan, en del av berättelsen om Sverige.

Stängt

Renovering pågår

På gång

Nyhet

Sök stipendier och understöd

Nu är årets ansökningsperiod igång och det går att ansöka om stipendier och understöd digitalt via länk på hemsidan fram till den 15 oktober 2024

Nyhet

Glad national- och högtidsdag!

Den 6 juni 1626 undertecknade Gustav II Adolf riddarhusordningen, en händelse som gör att Riddarhuset firar 400 år om två år. Då släpps även riddarhusordningen som tecknad serie. Här är ett första smakprov!

Riddarhusets webbutik

Köp Adelskalendern, teckna prenumeration på Arte et Marte, botanisera bland böcker och hitta den perfekta presenten i vår webbutik.

Vår webbutik

Bidra till palatsrenoveringen

Riddarhuset genomgår just nu den största interiörrenoveringen på 60 år. Läs mer här och stöd gärna palatsfonden!

Renovering

Digital kultur

Lyssna till våra duktiga föredragshållare och följ deras ord i bilder. Hör deras berättelser om bland annat toppdiplomaten Dag Hammarskjöld, den svenska målarkonstens fader David Klöcker Ehrenstrahl och Riddarhusets plafondmålning, den stora arkitekten Jean de la Vallée och om adeln i Finland på 1700-talet. I vårt digitala kulturarkiv samlar vi föredrag, filmer och poddar. Där kan du även lusläsa ett decenniums utgåvor av Arte et Marte. Mycket nöje!

Veckans vapensköld

I Riddarhussalen täcks väggarna av 2 332 vapensköldar, en mäktig syn och en heraldisk resa genom svensk historia.

Veckans vapensköld

Vad innebär det att vara ättemedlem?

Det finns 657 levande ätter med sammanlagt cirka 28 000 personer vid Sveriges Riddarhus. Vad innebär det att vara ättemedlem? Här har vi samlat information om just detta.

För ättemedlemmar