Kulturnatt Stockholm

Kulturnatt Stockholm 2024

Riddarhuset – ett levande historiskt arv

Mitt i den pågående palatsrenoveringen öppnar Riddarhuset portarna och berättar om arbetet med att vårda ett kulturarv som än i dag förvaltas av de adliga ätterna.

Riddarhuset etablerades redan 1731 som Stockholms första publika konserthus och i slutet av kvällen flödar tonerna när Ensemble Zellbell tar med publiken på en musikalisk resa genom historien.

Fri entré!

Servering
Serveringen i Sällskapsvåningen är öppen hela kvällen och erbjuder drycker, smörrebröd, charkbricka och bakverk.

Se programmet nedan och på Kulturnatt Stockholms hemsida.

Programpunkter
18:00 – 21:00 — Historiska marmoreringstekniker
Daniel Nyholm, Linoljemålarna, visar historiska marmoreringstekniker.

18:30 – 18:50 — Att vårda ett historiskt palats
Erik Drakenberg, riddarhussekreterare, berättar om Riddarhusets palatsrenovering.

19:30 – 19:50 — Restaureringen av Ehrenstrahls mästerliga plafondmålning
Kristin Fyrand, konservator, om arbetet med Riddarhussalens 105 kvm stora takmålning.

20:30 – 20:50 — Visning av Riddarhusets festsal
Oscar Langenskiöld, kulturansvarig, om Lantmarskalkssalen, förr Sveriges hemligaste rum.

21:30 – 22:00 — Konsert: Riddarhuset – Stockholms första konserthus
Ensemble Zellbell under ledning av Rebecka Karlsson. Musik av J.H. Roman (1694–1758).

23:00 – 23:30 — Konsert: En italiensk kapellmästare på Riddarhuset!
Ensemble Zellbell under ledning av Rebecka Karlsson. Musik av F.A. Uttini (1723–1795).

Övrig information
Vänligen observera att inga stora väskor, kassar eller ryggsäckar är tillåtna inne i Riddarhuset. Handväskor i max A4-storlek går bra att bära med sig.

Föredragen och konserterna hålls i Lantmarskalkssalen, begränsat antal platser. Med anledning av den pågående interiörrenoveringen är Riddarhussalen stängd.

Om konserterna

Kl. 21:30: Riddarhuset – Stockholms första konserthus
Johan Helmich Roman bidrog som hovkapellmästare, tonsättare, musiker och pedagog till ett allt rikare musikliv i Sverige under 1700-talet och tillgängliggjorde musik t ex. genom att skapa ett offentligt konsertväsende på just Riddarhuset i Stockholm! Han brukar mycket välförtjänt kallas ”den svenska musikens fader”, detta också efter vetenskapsakademiens sekreterare Abraham Sahlstedts äreminne vid Romans död: ”Stamfader för musiken i vårt land”. Roman är en av Sveriges främsta tonsättare genom tiderna. I denna konsert får vi höra delar av hans berömda verk ”Drottningholmsmusiken”.

Kl. 23:00: En italiensk kapellmästare på Riddarhuset!
Den italienske tonsättaren Francesco Antonio Baldassare Uttini kom till Stockholm med ett italienskt operasällskap inkallat av drottning Lovisa Ulrika och kung Adolf Fredrik 1755 och blev sedan kvar vid det stockholmska hovet i kungens och drottningens tjänst. Han kom att komponera mycket musik för hovet och fortsatte sin tjänst som hovkompositör och hovkapellmästare även hos kung Gustav III. Uttini inspirerades av sin italienska bakgrund likaväl som det elegant kungliga och det folkligt svenska i sitt komponerande. I denna konsert porträtteras Uttini som kammarmusikkompositör, vi får höra originalmusik som finns bevarad i svenska historiska samlingar, musik som säkerligen aldrig tidigare klingat i nutid, samt berättelser om musiken och den mångsidige tonsättaren!

Ensemble Zellbell
Ensemble Zellbell är en nybildad barockensemble med fokus i att forska om och framföra unik historisk musik från olika delar av Europa. Musiken återfinns i historiska notsamlingar på olika bibliotek och i olika arkiv. Ensemblen leds av barockviolinisten Rebecka Karlsson och dess medlemmar är välkända musiker på både den svenska och den internationella barockmusikscenen, alla specialiserade i uppförandepraxis och historiskt informerat spel. Ensemblen har sedan starten 2022 uppträtt flitigt, både i Sverige och utomlands. Under våren och sommaren 2022 har ensemblen uppträtt både i Stockholm, på Narva slott i Estland, på von Echstedtska gården i Värmland samt i Södra Råda Kulturhus. I januari 2023 gav ensemblen en konsert på Riddarhuset i Stockholm, och under sommaren var Rebecka Karlsson med Ensemble Zellbell inbjuden till att medverka i svenska ambassaden i Reykjaviks, Island, nationaldagsfirande 6 juni, och har även uppträtt på Solandergården i Öjebyn, på von Echstedtska gården och i Södra Råda Kulturhus. Hösten 2023 iscensatte Rebecka Karlsson med Ensemble Zellbell och sångsolister framförandet av begravningsmusiken för kung Adolf Fredrik av F. A. Uttini, och som inte framförts sedan begravningen 1771, i samarbete med dirigenten Hans Vainikainen och Katarina Kammarkör i Katarina kyrka i Stockholm.