Riddarhusets vapensköldar

En heraldisk resa genom svensk historia.

 

Riddarhuset förfogar över en världsunik samling kopparplåtar med motiv av vapensköldar, uppmålade från 1600-talet och framåt. Varje vapenplåt motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia. Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats. Krigare, valloner, skräddare och bönder står sida vid sida med konstnärer, vetenskapsmän och upptäcktsresanden.

Pågående produktion av magnifikt bokverk

Riddarhuset har låtit den prisbelönte fotografen Gabriel Hildebrand fotografera samtliga vapenplåtar i syfte att 2019 ge ut ett högklassigt bokverk om samlingen i tre band. Verket innehåller bilder på samtliga 2 331 vapen med förklarande texter av författaren och heraldikern Magnus Bäckmark samt ett antal fördjupande artiklar av specialister på adeln och dess heraldik.

I bokverket förklaras vapensköldarna och sätts in i sitt sammanhang. Det är en skattkista fylld av vackra bilder och fängslande berättelser, ett oumbärligt referensverk för såväl den allmänt släkt- och historieintresserade som den heraldiske kännaren. De tre banden omfattar sammanlagt cirka 1 500 sidor och är rikt illustrerade.

Förhandsbeställning

Beställ boken i webbutiken.