Bra källor för adlig släktforskning

Elgenstierna är bara början.

Det finns en hel del litteratur som kan rekommenderas vid adelsforskning. Många av dessa böcker och digitala källor finns tillgängliga på nätet och/eller de flesta större bibliotek.

En utmärkt start för svensk adelsforskning är Gustaf Elgenstiernas verk Svenska Adelns Ättartavlor, ett standardverk som finns på de flesta större bibliotek. Verket Äldre Svenska Frälsesläkter (ÄSF) är en annan källa som rekommenderas. Den omfattar drygt 100 ätter som var utdöda före Riddarhusets grundande år 1625. ÄSF finns på många bibliotek och säljs även på Riddarhuset och i webbutiken.

Fler tips

Tryckta verk

  • Carl Szabad/Svenska släktforskarförbundet: Supplement till Svenska Adelns Ättartavlor, Del I+II, 2008. 
  • Tor Carpelan: Ättartavlor för de på Finlands riddarhus inskrivna ätterna, 3 band, 1954-1965.
  • Tor Carpelan: Ättartavlor för de på Finlands riddarhus inskrivna efter 1809 adlade, naturaliserade eller adopterade ätterna, 1942.
  • Jully Ramsay: Frälsesläkter i Finland intill den stora ofreden, 1909.
  • Svenska slägtkalendern (främst borgerliga släkter men med adliga ingiften). Hittills publicerade släkter.
  • Respektive stifts Herdaminne (biografier över präster).

Digitala källor

Myndigheter/verk, organisationer, föreningar

Riksarkivet
Sveriges släktforskarförbund
Genealogiska föreningen
Svenska heraldiska föreningen
Föreningen Släktdata

Riddarhusets bibliotek

Till den genealogiska avdelningen hör ett bibliotek som är öppet för besök enligt överenskommelse. Vi rekommenderar att den som är intresserad av adlig släktforskning först studerar Elgenstierna och därefter kontaktar oss för ett besök i Riddarhusets bibliotek, tel. 08-723 39 97.

Upplysningar

Riddarhuset har tyvärr inte resurser att bedriva uppdragsforskning men den genealogiska avdelningen kan i mån av tid lämna vissa enklare upplysningar ur det genealogiska materialet. Den genealogiska avdelningen är dock mycket intresserad av ätteinformation som framkommer genom ny forskning. Sådan information kan meddelas riddarhusgenealogen per tel. 08-723 39 95 eller via e-post: goran.morner@riddarhuset.se.