Adelskalendern

Riddarhusets matrikel sedan 1854.

I Sveriges Ridderskap och Adels kalender redovisas de levande ätter som introducerats på Riddarhuset. Den utkommer numera vart tredje år och arbetet med den 109:e upplagan har precis påbörjats.

Under februari 2021 kommer cirka 17 000 ättemedlemshushåll få ett brev från Riddarhuset med korrektur av den nuvarande texten från Adelskalendern.

Alla över 18 med egen adress får ett brev och varje adressat kan logga in på adelskalendern.se och lämna sitt svar.

Nytt för denna gång är att adressaten också kan logga in med BankID. Givetvis kan man returnera sitt brev portofritt eller höra av sig via e-post till kalenderredaktören med ändringar, ak@riddarhuset.se.

Riddarhuset vill ha svar på korrekturutskicket, även om uppgifterna är korrekta!

Det är var och ens ansvar att hålla sin del i kalendern aktuell. Riddarhuset får till exempel inte automatiskt uppgifter om adelsmäns (inom äktenskap) nyfödda barn. Din text i korrekturet kommer från föregående kalender med eventuella uppdateringar av officiella uppgifter från folkbokföringen. Riddarhuset bevakar också dagstidningar och uppdaterar efterhand från andra källor.

Kontrollera att alla förnamn finns med och att tilltalsnamnet är markerat för levande personer. För ingifta personer ska namn som ogift anges (och antal tidigare giften). Stämmer födelsedatum och giftermålsdatum? Står rätt skilsmässoår och dödsår? Alla som gått bort sedan föregående kalender listas med fullständigt datum i ett register längst bak. Är din akademiska titel med? Tjänstetiteln och nuvarande arbetsgivare? Stämmer bostadsorten inom parentes?

Adelskalendern visar ett utsnitt av 2022. Skriv gärna ett detaljerat svar, det som inte är presensuppgifter skrivs in i genealogierna. Där ryms så mycket mer än i kalendern som födelseförsamling, datum för examen, tidigare anställningar och uppdrag. I Riddarhusets genealogier finner vi levande som döda personer med fylliga biografiska uppgifter.

Uppmana gärna släktingar som är bosatta utomlands att hålla sina uppgifter aktuella, det är svårt för Riddarhuset att upprätthålla kontakten med dem.

Den nya utgåvan beräknas komma från tryck i december 2021. Glöm inte att förhandsbeställa ditt exemplar till ett förmånligt pris i Riddarhusets webbutik.

Kalenderredaktionen

För ärenden gällande Adelskalendern och Legala notiser som publiceras halvårsvis i Arte et Marte, vänligen kontakta kalenderredaktören, tel. 08-723 39 96 eller per e-post: ak@riddarhuset.se.

Läs om Legala notiser här.