Magnus Bäckmark

18 juni, 17:30-20:00

Kulturkväll

Bokrelease, föredrag i Riddarhussalen och mingel i Stenhallen

Magnus Bäckmark, författare, om bokverket

RIDDARHUSETS VAPENSKÖLDAR

För första gången presenteras Riddarhusets vapensköldar i bokform!
Riddarhusets vapensköldar är uppmålade från 1600-talet och framåt. Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Den världsunika samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia.

Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats eller upphöjts till högadel. Krigare, valloner, ämbetsmän och bönder står sida vid sida med konstnärer, vetenskapsmän och upptäcktsresanden.

Sköldarnas fält vimlar av djur och mytologiska väsen, krigiska och rättsliga attribut, byggnader och ibland svåråtkomlig symbolik. Heraldikens möjligheter att i ett litet format beskriva det storslagna, det väsentliga, det dråpliga och det vackra ger samlingen en konsthistorisk betydelse.


Beställ Riddarhusets vapensköldar i webbutiken. De tre bokbanden säljs som en enhet och med eller utan kassett. 

Bokverket innehåller bilder på samtliga 2 331 vapen med förklarande texter samt ett antal fördjupande artiklar av specialister på adeln och dess heraldik.

Det är en skattkista fylld av vackra bilder och fängslande berättelser, ett oumbärligt referensverk för såväl den allmänt släkt- och historieintresserade som den heraldiska kännaren. De tre banden omfattar sammanlagt närmare 1 900 sidor och är rikt illustrerade.

Den 18 juni anländer bokverket!

Kl. 18.00 Presentation av bokverket i Riddarhussalen

Kl. 19.00 Riddarhuset bjuder på ett glas vin och erbjuder bokverket till ett fördelaktigt pris

Fri entré. Portarna öppnar kl. 17.30. Servering. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan behövs.