Michael H. Lindgren

Föredraget är framflyttat från den 25 januari till den 19 april.

Riddarhuset i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

19 april, kl. 18:00-19:00

Kulturkväll

Fri entré. Föranmälan krävs, vänligen se nedan.

Föredrag och mingel

Michael H. Lindgren, fil. dr och civ.ing.

Entreprenörernas entreprenör. Om universalgeniet Christopher Polhem

Välkomna till en spännande och rikt illustrerad föreläsning om entreprenören, företagaren och innovatören Christopher Polhem (1661-1751) och hans många ”moderna” idéer. En berättelse om den unge Polhem, som genom att laga klockor kom till universitetet i Uppsala, och om hans Laboratorium Mechanicum – Sveriges första statligt finansierade ingenjörsutbildning, och om hur han skapade Stjernsunds Manufacturwerk – världens första delvis automatiserade industri, år 1700 i södra Dalarna – samt om hans märkvärdiga innovationer och omfattande stora projekt på alla områden. Det här är sannsagan om den fattige övergivne pojken som genom sina uppfinningar nådde samhällets topp och slutade sina dagar som adelsman på sin vackra gård på Hornsgatan i Stockholm, med 100.000 daler silvermynt i skattkistan. En historia om allt från klockor, postorder, krig, lås, tullproblem, industrispionage till montera själv byggsatser á la IKEA – för mycket länge sedan.

Denna föreläsning bygger på Michael H. Lindgrens egen djupgående forskning bland maskindelar, i böcker och arkiv under många år.

Fri entré, men begränsat antal platser. Anmälan om deltagande öppnar den 12 april kl. 09.00, genom e-post till osa@riddarhuset.se. Max två biljetter per bokning och ange namn och telefonnummer. Bokningen har gått igenom först när du har fått ett bekräftelsemail av kansliet.

Portarna och serveringen öppnar kl. 17.00.
Föredrag kl. 18.00–19.00.
Servering och mingel kl. 19.00–20.00.

Med reservation för ändringar.

Riddarhuset är ej tillgänglighetsanpassat.

Mat & Dryck
Riddarhusets festvåning erbjuder ett mer begränsat utbud i samband med detta föredrag.