Kristina Gyllenstierna & Stockholms blodbad 500 år

INSTÄLLT FÖREDRAG

Med anledning av Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd kring covid-19 är föredragskvällen på tisdag den 3 november, Kristina Gyllenstierna & Stockholms blodbad 500 år, tyvärr inställd.

 

 

 

3 november, kl. 18:00-19:00

Kulturkväll

Fri entré.

Föredrag och mingel

Marie-Louise Flemberg, historiker, om

KRISTINA GYLLENSTIERNA
– KVINNAN SOM STOD UPP MOT KRISTIAN TYRANN

 

David Lindén, historiker, om

STOCKHOLMS BLODBAD
500 ÅR

För inte så länge sedan var Kristina Gyllenstierna ett namn laddat med symbolvärden såsom försvar av fäderneslandet, tapperhet och stolthet. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, när nationella stämningar präglade mycket av kulturlivet och politiken i Sverige, hölls hon upp som exempel för barn och ungdomar, för kvinnor i allmänhet men också som symbol för värnandet av det egna landet, helt enkelt för fosterlandskärlek.

Idag är hon bortglömd av de flesta, möjligen skymtar hon som ett namn man hört men glömt vem det tillhörde. Det är dags att plocka fram henne igen ur historiens dimmor och berätta om hennes liv. Hon levde under det stormiga och konfliktfyllda 1500-talet och runt henne rörde sig personer som Sten Sture den yngre, som var hennes make, Gustav Vasa som var hennes kusin, Kristian Tyrann, Gustaf Trolle och många andra vars namn ännu är kända för de flesta. Det här är berättelsen om en kvinna som från tidig ungdom hamnade i maktens centrum när hon som riksföreståndarens änka tog befälet över det belägrade Stockholms slott år 1520.

Stockholms blodbad var Kalmarunionens blodstänkta slutskede. Vilka var dramats huvudpersoner? Hur tänkte, kände och handlade de och framför allt – varför blev det som det blev?

Fri entré. Begränsat antal platser. Anmälan om deltagande öppnar den 27 oktober kl. 09.00, genom e-post till osa@riddarhuset.se. Max två biljetter per bokning och ange namn och telefonnummer. Bokningen har gått igenom först när du har fått ett bekräftelsemail av kansliet.

Portarna och serveringen öppnar kl. 17.00.
Föredrag kl. 18.00–19.00.

Riddarhuset är ej tillgänglighetsanpassat.

Mat & Dryck
Riddarhusets festvåning erbjuder i höst ett mer begränsat utbud av dryck och bakverk i samband med föredrag och konserter.