Drottningholms Barockensemble

13 mars, kl. 15:00

Konsert

Drottningholms Barockensemble

”Fadren och sohnen från Leipzig”. Mästerverk av Bach och Mendelssohn

Johann Sebastian Bach var, trots sin berömmelse som tonsättare i vår tid, i generationen efter sin död främst känd som orgelvirtuos och kontrapunktiker i vissa snävare tyska kretsar, där även hans vid tiden långt mer berömda söner ingick. Vissa av klavérverken var kända, men hans verk för större besättningar levde en slags undergroundtillvaro ända tills familjen Mendelssohn, med tonsättaren och dirigenten Felix Mendelssohn i spetsen, återlanserade Bach i Berlin och Leipzig på 1820- och 30-talen.

Det var vid tiden något helt nytt att offentligt framföra hundra år gammal musik, och tilltaget ledde så småningom till något av en ny Bach-vurm i hela Europa. För Mendelssohns del var detta symboliskt laddat på många plan – han själv kom att bli lika intimt förknippad med staden Leipzig som sin stora historiska förebild, och i hans process att konvertera från judendomen till att bli lutheran ingick en heroisk dyrkan av både Martin Luther och Bach. Ett område där Bachs och Mendelssohns likheter idag inte lika ofta noteras är i de bägges instrumental- och kammarmusik. Mycket tyder dock på att Mendelssohn även där kom att få Bach – och 1800-talets romantiska tankar om honom – som en viktig förebild.

I denna konsert hör vi mästerverk av de två tonsättare som i olika tider bidragit till stadens Leipzigs viktiga roll i musik- och världshistorien.

Drottningholms Barockensemble vill att konserten i Riddarhuset ska ses som en fredskonsert för Ukraina, och i samband med den samlar man in pengar till Röda Korsets arbete i Ukraina. Insamlingen sker via Swish till Röda Korset nummer 900 80 79, och det går bra att swisha redan nu.

Program
Felix Mendelssohn: Stråksinfonia nr.7.
J. S. Bach: Dubbelkonsert för violin och oboe, BWV 1060.
J. S. Bach: Trippelkonsert för cembalo, violin, flöjt, BWV 1044.

Dirigent: Staffan Larsson.

Solister: Nils-Erik Sparf, Björn Gäfvert, Olle Torssander, Ulf Bjurenhed.

Presentatör: Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap.

Konsertlängden är ca. 2 timmar med paus i mitten.

Riddarhuset är ej tillgänglighetsanpassat.

Biljetter
Biljetter via TicketMaster (länk).

Mat & Dryck
Riddarhusets Catering erbjuder ett härligt utbud av dryck, smörrebröd och bakverk i samband med föredrag och konserter. Vid konserter har serveringen öppet en timme innan evenemanget börjar och i pausen.