Stockholm Chamber Music

Digital konsert, välkommen till ensemblens Facebooksida.

 

16 juni, kl. 19:00

Stockholm Chamber Music

JOHANN SEBASTIAN BACH PÅ RIDDARHUSET 

Julia Crowell, flöjt
Nils Klöfver, gitarr och altgitarr

Det lilla formatet har alltid passat gitarren väl och här tillsammans med tvärflöjtens klang bjuds något alldeles magiskt – en intim kammarensemble där man kommer nära både musikens kärna och musikernas uttryck. I det avskalade premieras de små detaljerna framför det bombastiskt svulstiga och en dörr öppnas till det finstilta och nyansrika där de båda instrumenten excellerar.

I första halvan hör vi Bachs första cellosvit i arrangemang för 11-strängad altgitarr. Gitarrens transparenta klang lämpar sig väl för dessa soloverk som blivit en grundsten i instrumentets repertoar. Att kompositören själv också skrev sviter för luta – och det delvis med material lånat från sin egen violinsonat – gör förstås kombinationen inte mindre genuin.

Bach skrev sex sonater för flöjt och basso continuo. Den här versionen av sonaten i E dur där gitarren ackompanjerar andas en småskalighet som gifter sig väl med musiken. Flöjtens svepande legaton samsas med tydligt artikulerade virtuosa passager som alltjämt vilar på gitarrens tydliga basstämma och spröda harmonier.

Julia och Nils vägar korsades redan under deras studietid på Royal College of Music i London där de båda prisades för sitt spel, men det skulle dröja länge innan deras musicerande tillsammans slog rot. Julia har erfarenheter från flera av de absolut främsta orkestrarna i Norden och Europa och hennes flöjtstämma hörs vanligtvis i Radiosymfonikerna och i Gävle Symfoniorkester. Nils å andra sidan flyttade efter många års frilansande i London till Kina där han turnerade flitigt och samtidigt fick möjligheten att bygga upp gitarrundervisningen på en musikskola utanför Shanghai. Tillsammans delar de passionen för kammarmusik och kommer att dela med sig av sin spelglädje runt om i landet nu när smittläget förbättras än mer och pandemirestriktionerna avtar. Varmt välkomna till en afton med två av Bachs absoluta pärlor.

Läs mer på ensemblens hemsida (länk).