Lövmarknaden

En traditionsrik folkfest

Dagen före midsommarafton anordnades förr den välbesökta Lövmarknaden på Munkbron. Med båt kom landsortsbefolkningen till Stockholm och björkruskor och andra varor.

Munkbron. Foto: Bukowskis.

Om Munkbron och dess verksamheter och byggnader kan läsas i denna fördjupning.

Thorleif Hellbom beskriver i Dagens Nyheter:

”Längs kajerna i kanalen låg roddbåtarna tätt, tätt och det drevs kommers över relingen. Det såldes lövruskor och blombuketter, färdigbundna majstänger, från bordsmodell till stora träd, som nådde taket i fina salen. Varje port var smyckad, man trädde in på krogen genom en lövsal – krogarna var många och livligt besökta – åkarna prydde sina hästar och vagnar och sig själva med blommor och grönt, roddarmadammerna klädde sina båtar.

Jan Eve Olsson, Elias Martin, 1780-tal, Riksantikvarieämbetet
Handel på Munkbron vid midsommartid. Elias Martin, 1780-tal. Foto: Jan Eve Olsson, Riksantikvarieämbetet. 

Den stora artikeln var lergökar och små hundar som man blåste i under svansen. Det såldes lamm av äkta ull och gröna papegojor av gips. Ljudet av pipor och trumpeter är vad många minns av lövmarknaden vid Riddarholmskanalen.

När solen gick upp på midsommaraftons morgon var marknadsstånden sedan länge rivna och båtarna borta.”

Vedslupar vid lövmarknaden

Filmen Vår gamla stad från 1942 berättar om lövmarknadsfirande Stockholmares båtnöjen:


Vedslup med skovelhjul. Detalj ur Tollins bild. Foto: Stockholms stadsmuseum.

”För 150 år sedan vandrade midsommar- och lövmarknadsglada stockholmare gärna ner till den gamla vackra Palmstedtska bron till Riddarholmen och hyrde en vedslup som smyckad med blommor gled ut mot Stockholms ström, framdriven av skovelhjul med ett par manhaftiga kullor vid spakarna.”


Lövmarknad på Munkbron. Okänd fotograf, 1896. Foto: Stockholms stadsmuseum.